سایبر استاکینگ نوعی از تعقیب است که در دنیای مجازی اتفاق می افتد. این نوع تعقیب به اندازه تعقیب فیزیکی خطرساز است. چرا که از این نوع از تعقیب به منظور جمع آوری اطلاعات از کاربران استفاده می شود و حتی در برخی از موارد به سرقت هویت یا تخریب داده ها نیز منجر می شود. اگر برای شما هم سؤال شده است که سایبر استاکینگ چیست؟ تا انتها با امپراتور وی پی ان همراه باشید تا به پاسخ این سؤال بپردازیم.
تعریف سایبر استاکینگ
سایبر استاکینگ و یا Cyberstalking مخفف استفاده از فناوری های مختلف به ویژه اینترنت به منظور آزار و اذیت شخصی است. ویژگی های معمولی شامل جاسوسی، تهدید، دستکاری، ادعاهای نادرست، سرقت هویت یا تخریب داده ها است. شاید برای برخی از افراد این نوع از تعقیب بی خطر به حساب بیاید چرا که دارای تماس فیزیکی نمی باشد ولی با توجه به امکانات موجود در دنیای مجازی به راحتی می توان به آزار و اذیت کاربران دیگر پرداخت و برای آن ها دردسر ساز نیز باشد.
استالکرها از پلتفرم های شبکه های اجتماعی، ایمیل ها، پیام های فوری، تماس ها و سایر وسایل ارتباطی برای تعقیب قربانیان این نوع از جرائم سایبری استفاده می کنند. این نوع از جرائم می تواند منجر به آزار های جنسی، تماس های نامناسب یا فقط علاقه ناسالم به زندگی قربانیان شود. این نوع از حمله ها بیش از 20000 مورد در سال و 500000 قربانی در سال را به خود اختصاص داده است.
چه کسی پشت این دسته از حملات است؟
در مواردی که برای افراد های مختلف اتفاق افتاده است، مجرمانی را می شناسند که آزار و اذیت، ارعاب یا تهمت مکرر را انجام می دهند. طبق آمار به دست آمده، نزدیک به 3 نفر از 4 نفر قربانی در این نوع از جرائم، استالکر های خود را تا حدودی می شناختند. با توجه به این موضوع استالکر ها می توانند یکی از دوست های سابق شما و یا کسی باشد که می خواهد به شما و عزیزانتان آسیب برساند.
دلایل بسیاری از قبیل دلایل روانشناختی و اجتماعی بسیاری در پشت این نوع از حملات قرار داد و مرتکبین آن ها ممکن است از روی حسادت، ناراضی بودن از زندگی خود، هذیان و یا وسواس بیمار گونه به افراد به این جرائم آلوده شوند. در برخی موارد هم برخورد های انتقام جویانه نیز باعث بروز این دسته از جرائم شده است که با هدف ایجاد ترس در افراد انجام شده است.
نمونه های بسیاری از جرائم سایبری وجود دارد که شامل افراد مشهور و یا افراد برجسته موجود در یک جامعه نیز می شود. برخی از استالکر ها میز دارای مشکلات سلامت روان بوده و معتقدند که رفتار آن ها مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
انواع سایر استاکینگ ها
همان طور که اشاره شد، وقوع جرائم سایبری بسیار رواج پیدا کرده است و ممکن است شما هم از دسته قربانیان این دسته از جرائم بوده باشید، در ادامه هم به انواع این دسته از جرائم اشاره خواهیم کرد که می تواند برای شما بسیار جالب و همچنین کمک کننده باشد:
- جمع آوری اطلاعات و نظارت به حساب های رسانه های اجتماعی که حاوی اطلاعات شخصی کاربران می باشند. افراد درباره بسیاری از کارهای روزمره خود اعم از مکان های بازدید شده، جزئیات محل کار، برنامه های مختلف روزانه خود و … پست ها و استوری هایی را می گذارند که مجرمان با استفاده از آن ها به راحتی می تواند به الگو رفتاری کاربران دست پیدا کنند.
- کلاهبرداری آنلاین و گربه ماهیگیری؛ استالکر های هویت های جعلی را ایجاد کرده و با استفاده از آن ها قربانیان را جذب خود می کنند. گربه ماهی اغلب از اطلاعات شخصی، نام ها، عکس های شخصی استفاده می کند و به نظر می رسد که قربانی به او علاقه مند است.
- نصب نرم افزار های جاسوسی استالکر های ممکن است قربانیان را فریب داده تا روی تصویر آلوده، تبلیغات یا پیوند هایی که جاسوس افزار های را در دستگاه آن ها نصب خواهد کرد، کلیک کنند. با استفاده از این ابزار می توان به تمام اطلاعات موجود در دیوایس و مکان هایی که کاربران در آن ها حضور دارند و تی ضبط مکالمات نیز پرداخت.
- اعلام حضور و برچسب گذاری موقعیت های مکانی؛ زمانی که مرتکب در مکانی به اشتراک گذاشته شده توسط قربانی ظاهر می شود، تعقیب سایری به راحتی می تواند تبدیل به یک تعقیب فیزیکی شود. سپس بر چسب گذاری جغرافیایی وجود دارد. به تکه های کوچکی از متدیتا های افشا کننده مکان های متصل به هر تصویر اشاره می کند که استالکر های ممکت است با استفاده از ابزار های خاصی اطلاعات جغرافیایی را استخراج کرده و مکان دقیق آن ها را به دست بیاورند.
نحوه جلوگیری از حملات سایبری
- خودت را گوگل کن؛ به احتمال زیاد مقداری از اطلاعات دزدیده شده از شما در دسترس عموم قرار گرفته است. وارد حساب های قدیمی شود و اطلاعات محرمانه خود را از آن ها پاک کنید. جزئیات شخصی خود در صفحاتی که قدرت کنترل آن ها را ندارید، پاک کنید و یا با صاحبان وب سایت ها تماس بگیرید و درخواست کنید که آن ها را پاک کنند.
- بیش از حد به اشتراک گذاری نپردازید؛ بهترین اقدامی که می توانید شما در زمینه مبارزه با این نوع از حمله ها انجام دهید، عدم به اشتراک گذاری بیش از حد است. چرا که همان طور که اشاره کردیم، استالکر ها برای پیدا کردن موقعیت جغرافیایی مجرمان خود از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند.
- هنگام آپلود عکس و تصویری در شبکه های اجتماعی از به اشتراک گذاشتن برچسب های جغرافیایی جدا خودداری کنید؛ به همان اندازی که دوست دارید محیط اطراف خود را به اشتراک بگذارید، ردیابی شما نیز برای استالکر های آسان شده و می توانند به راحتی موقعیت شما را پیدا کنند.
- بهداشت دیجیتال را رعایت کنید. شما می توانید حریم خصوص خود را در رسانه های اجتماعی تنظیم کنید و از دسترسی بیش از حد این شبکه ها به حریم شخصی خود جلوگیری کنید تا اطلاعات شخصی شما تهدید نشوند.
- از نرم افزار های آنتی ویروس برای ایمن سازی دستگاه خود در برابر انواع بد افزار ها استفاده کنید.
- هر جا که امکان استفاده از احراز هویت دو عاملی یا 2FA را دارید، از آن استفاده کنید تا حساب های کاربری خود را ایمن تر کنید.
- ترافیک آنلاین خود را با استفاده از وی پی ان ها ایمن کنید. شما می توانید با استفاده از وی پی ان ترافیک های خود را به صورت کامل رمزگذاری کرده و آن ها را ایمن کنید. VPNها با ایجاد تونل های مختلف به ایمن سازی دیتا ها اطلاعات ارسالی می پردازند و از درز آن ها جلوگیری می کنند. از این رو استالکرها نمی توانند به راحتی به اطلاعات شخصی کاربران دسترسی داشته باشند. البته باید به این نکته اشاره نمود که نباید از هر وی پی ان استفاده نمود، چرا که خود VPNها می تواند باعث ایجاد خطر باشد. از این رو شما می توانید وی پی ان های معتبر و با کیفیت و همچنین با سرعت و کیفیت بالا را از وب سایت امپراتور وی پی ان تهیه کرده و از آن ها برای ایمن سازی شبکه خود استفاده کنید.
خرید VPN ›
کلام آخر
سایبر استاکینگ از جرائم سایبری است که با افراد را تعقیب کرده و به تهدید، آزار و اذیت، جاسوسی، سرقت اطلاعات و … می پردازد. این نوع از حمله می تواند از روی قصد شخصی و یا انتقام جویی باشد. اگر برای شما هم سؤال شده است که سایبر استاکینگ چیست؟ می توانید از مطلب بالا استفاده کنید.
مقالات پربازدید این هفته :
آیا خرید VPN در همه جا قانونی است؟
آموزش رجیستر کردن موبایل
باز کردن قفل صفحه تلفن اندرویدی بدون پسورد!