یکی از تخلفاتی که در بین جرائم آنلاین وجود دارد، سایبر اسکواتینگ می باشد. این موضوع به استفاده غیرمجاز از نام دانه های مرتبط با علائم تجاری یا افراد محافظت شده است. افراد برای انجام امور غیرقانونی و انواع تخلفات که با فریب کاربران دیگر شروع می شود، از دامنه های تقبلی استفاده می کنند. اگر برای شما هم سؤال شده است که سایبر اسکواتینگ چیست؟ تا انتها با امپراتور وی پی ان همراه باشید.
تعریف سایبر اسکواتینگ
شاید شما هم شنیده باشید که بسیاری از کاربران در دامنه ای شبیه دامنه اصلی بسیاری از وب سایت های معروف، در دام افراد سود جو افتاده اند. کلاهبرداران نام دامنه برند های معروف را ثبت می کنند تا با استفاده از این کار بازدیدکنندگان خود را فریب دهند. این کار برای گول زدن کاربران اتفاق می افتد که تصور کنند وارد یک وب سایت قانونی شده اند و به آن اعتماد کنند.
با این حال می تواند یک سرمایه گذاری ثروتمند نیز باشد و خدماتی را برای لغو ثبت دامنه اینترنتی باج می دهند. در مورد دیگر نیز ثبت دامنه می تواند شامل نام های شخصی، افراد مشهور یا چهره های برجسته باشد که افراد سود جو از آن ها برای اعتماد سازی استفاده می کنند.
این تخلف با توجه به اشغال دامنه های مرتبط با نام افراد معروف اتفاق می افتد. این کار همواره اهدافی مانند سرقت اطلاعات حساس و یا پول آن ها ندارد؛ البته لازم به ذکر است که اختلاس اینترنتی قانون علامت تجاری با مالکیت معنوی را نقض کرده و می تواند غیرقانونی باشد.
اگر بخواهیم سایبر اسکواتینگ در قالب یک مثال بررسی کنیم، می تواند شامل دلالانی شود که بر تاریخ انقضای نام دامنه های نظارت دارند و در طول این فرصت کوتاه، آن ها نام دامنه ها را خریداری می کنند. این موضوع باعث می شود که آن ها بتوانند دامنه را به مالکان قبلی آن ها بفروشند و طبیعی است که قیمت بالاتری را پیشنهاد خواهند نمود.
به صورت معمول کلاهبرداران مشاغل و یا پلتفرم های خرید آنلاینی را برای سایبری انتخاب می کنند. طبق آمار Palo Alto Network بیشتر دامنه های تقلید شده شرکت های زیر را در سال 2019 هدف قرار داده اند:
- .Com
- Com
- رویال بانک دات کام
- cOm
- coM
- .Com
- .cOm
- .coM
اگر بخواهیم به یک نمونه دیگر اشاره کنیم، می توان به وب سایت Apple-payment.com اشاره نمود که توسط افراد سودجو اشغال شده است. البته لازم به ذکر است که مرورگر ها وب سایت های سایبری را شناسایی می کنند و به کاربران خود هشدار می دهند. به عنوان مثال اگر بخواهید وارد وب سایت Apple.com شوید و آن را با اشتباه تایپی وارد کنید، مرورگر حالت درست آن را برای شما نمایش خواهد داد.
البته که می توان از اشتباه تایپی در وارد کردن URL آدرس وب سایت ها به عنوان یکی از شایع ترین راه های موجود برای سایبر اسکواتینگ اشاره نمود. در این مورد افراد سود جو به ساخت وب سایت هایی با دامنه ای با نام اشتباهات رایج وب سایت های معروف مانند Facebook.com اشاره نمود.
هدف اصلی سایبر اسکواتینگ چیست؟
این نوع از تخلف سایبری برای فروش دامنه های معروف به صاحبان کاربرد دارد که طبیعتاً با قیمت بالاتری از قیمت اصلی آن ها اتفاق می افتد. با این وجود مجرمان می توانند هدف های دیگری نیز از این کار داشته باشند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم نمود:
سرقت اطلاعات کاربری
یکی از عواملی که در فیشینگ بسیار کاربردی است، سرقت اطلاعات شخصی افراد می باشد که کاربران می توانند این کار با سایبر اسکواتینگ انجام دهند. به طوری که با ساخت و در اختیار داشتن یک دامنه معروف و ساخت وب سایتی با ظاهر فریبنده، به راحتی کاربران را فریب داده و به سرقت اطلاعات کاربری بپردازند.
انتشار بدافزار ها
وقتی که شما از یک دامنه مربوط به وب سایت دانلود و ارائه نرم افزار برای سایبر اسکواتینگ استفاده کنید، به راحتی می توانید نرم افزار های مخرب و بدافزار ها را وارد دیوایس های مختلف کاربران کرده و از آن برای انجام هر نوع کاری استفاده کنید.
در این نوع از بدافزار ها استفاده به عنوان تروجان و یا حتی بات نت بسیار دیده می شود. پس بهتر است که همواره نرم افزار ها را از یک منبع معتبر و مورد اطمینان دانلود کنید.
کلاهبرداری پاداش و یا قرعه کشی
دامنه هایی نیز می توانند در وب سایت های دیگر برای شما به نمایش در بیایند که در آن ها پاداش های وسوسه انگیز و قرعه کشی های عجیب و قریب برای شما به نمایش در بیاید. این موضوع می توان با گرفتن اطلاعات شخصی شما همراه بوده و به فیشینگ منتهی شود.
فریب با پیام های پشتیبانی فنی
وقتی که افراد سود جو از وب سایت های مربوط به آنتی ویروس ها و نرم افزار های امنیتی استفاده می کنند و دامنه های آن ها برای سایبر اسکواتینگ مورد استفاده قرار می دهند، می توانند تحت عنوان پشتیبان فنی به کاربران پیام داده و به اطلاعات شخصی آن ها دسترسی پیدا کنند. البته این پیشنهاد می تواند با درخواست دسترسی از راه دور به دیوایس ها نیز همراه بوده و حتی بد افزار را نیز وارد دیوایس کاربران دیگر کند.
نام کاربری در فضای مجازی
سایبر اسکواتینگ می توان برداشتن نام کاربری برند ها و یا افراد مشهور را به همراه داشته باشد که با این کار می توانند به دریافت پول، اطلاعات شخصی کاربران و بسیاری دیگر از اطلاعات بینجامد. این کار بسیار رایج شده است و حتی ممکن است لینک هایی نیز در قالب پیام از نام های کاربری دریافت کنید و با کلیک بر روی آن ها طعمه فیشینگ شوید.
آیا تجمع سایبری امری غیرقانونی است؟
به صورت کلی می توان گفت که بله امری غیرقانونی به حساب می آید. یکی از قابل توجه ترین قوانین ضد انحصار سایبری، قانونی حمایت از مصرف کننده ضد انحصار سایبری یا ACPA می باشد. این قانون از جمله قوانین فدرال می باشد که در ایالات متحده ایجاد نام دامنه مرتبط با علائم و برند های تجاری را ممنوع کرده است.
شما می توانید برای جلوگیری از دسترسی افراد سودجو به دامنه های مرتبط با وب سایت شما، علامت تجاری خود را ثبت کرده و همچنین دامنه های نزدیک به وب سایت خود را خریداری کرده و همچنین در صورت بروز مشکل در سریع از قانون ذکر شده استفاده کنید.
کلام آخر
سایبر اسکواتینگ چیست یکی از سؤالاتی است که برای بسیاری از کاربران به وجود آمده است. شما باید برای در امان ماندن از این تله سایبری حتماً با آدرس های وب سایت ها نگاه کنید و آن ها را همواره چک کنید. همچنین باید از وب سایت هایی استفاده کنید که از HTTPS بهره می برند تا امینت بیشتری را برای شما فراهم کنند. البته که یکی از راه های در دسترس برای در امان ماندن، استفاده از وی پی ان است که می تواند مشکل گشا باشد.
مقالات پربازدید این هفته :
بهترین VPNها برای گوشی سامسونگ 2022
بهترین افزونه های VPN برای Chrome
بهترین VPNها برای IPlayer پروکسی
وب عمیق چیست ؟